ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΜΟΣΧΑΤΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ | ΜΠΑΝΑΝΑ, ΕΝΑ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ
5
post-template-default,single,single-post,postid-5,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

ΜΠΑΝΑΝΑ, ΕΝΑ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ

04 Oct ΜΠΑΝΑΝΑ, ΕΝΑ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ

Έχει γλυκιά γεύση, είναι χορταστική και εύκολη στη μεταφορά και στο καθάρισμα. Από τα παρεξηγημένα τρόφιμα, που λανθασμένα πολλοί αφαιρούν από το διαιτολόγιο τους θεωρώντας ότι τους παχαίνει.
Η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ οι θερμίδες που δίνει είναι κοντά σε αυτές ενός μεγάλου μήλου. Η πλούσια περιεκτικότητα της σε κάλιο (το οποίο παίζει ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση, τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας) την κάνει ιδανικό σνάκ για αθλητές αλλά και υπερτασικούς. Επίσης λόγω της χαμηλής της οξύτητας είναι ανεκτή και από άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα (πχ γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γαστρίτιδα κλπ), ενώ λόγω της μαλακής της υφής είναι αρεστή σε παιδιά και άτομα με προβλήματα μάσησης. Τέλος η μπανάνα επιδρά στο νευρικό μας σύστημα χαρίζοντάς μας καλύτερη διάθεση ενώ παράλληλα μας τονώνει την μνήμη.

 

Η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ οι θερμίδες που δίνει είναι κοντά σε αυτές ενός μεγάλου μήλου.

 

Θρεπτικά συστατικά ανά 100 γρ // Μονάδες Ενέργεια 89 kcal, Πρωτεΐνες 1.09 gr, Λιπίδια 0.33 gr, Υδατάνθρακες 22.84 gr, Φυτικές Ίνες 2.6 gr
Μέταλλα // Ασβέστιο, Ca 5 mg, Σίδηρος, Fe 0.26 mg, Μαγνήσιο, Mg 27 mg, Φώσφορος, P 22 mg, Κάλιο, K 358 mg, Νάτριο, Na 1 mg
Βιταμίνες // Βιταμίνη C 8.7 mg, Θειαμίνη 0.031 mg, Ριβοφλαβίνη 0.073 mg, Νιασίνη 0.665 mg
Πηγή: http://www.ars.usda.gov/

 

Την μπανάνα την απολαμβάνουμε συνήθως ωμή αλλά και ψητή ή αποξηραμένη, ενώ μπορούμε να την προσθέσουμε στη διατροφή μας βάζοντάς την ακόμα και σε γλυκά, κέικ, παγωτά, milk shake κλπ. Σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής η μπανάνα θα μπορούσε πολύ εύκολα να ενταχθεί προσφέροντας μας πολλαπλά οφέλη.

 

Παρακάτω σας δίνουμε μερικές τέτοιες ιδέες:
  • Στο πρωινό: σε συνδυασμό με κάποιο γαλακτοκομικό ή και ψιλοκομμένη σε γάλα με δημητριακά, ή ακόμα και σε συνδυασμό με φρυγανιές και λίγο τυρί.
  • Σαν ενδιάμεσο σνακ: μόνη της, με κράκερ, κριτσινια, μπάρα δημητριακών ή με ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Σαν ελαφρύ βραδινό: πχ με γιαούρτι και λίγο μέλι, σαν φρουτοσαλάτα με μέλι και ξηρούς καρπούς ή λιωμένη σε γάλα με κουάκερ και κανέλα.
Η γλυκιά της γεύση και ο κορεσμός που προκαλεί λόγω των φυτικών ινών την κάνει ιδανικό σνακ για τις δύσκολες ώρες και όχι μόνο, εφοδιάζοντάς μας με την απαραίτητη ενέργεια, βιταμίνες και μέταλλα.

 

photo© http://baby-recipes.com