ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΜΟΣΧΑΤΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ | ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
15761
post-template-default,single,single-post,postid-15761,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

12 Jan ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το μωρό, περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί με υγεία, του παρέχει αντισώματα, προστασία από αλλεργίες και λοιμώξεις, καθώς και βοηθάει στη ανάπτυξη γερού ψυχικού δεσμού και εμπιστοσύνης με την μητέρα. Παράλληλα προκαλεί συστολές στη μήτρα της μητέρα και την βοηθά να επανέλθει στην φυσιολογική κατάσταση προ εγκυμοσύνης, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ μπορεί και να τη βοηθήσει να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης, αφού για την παραγωγή του γάλακτος χρησιμοποιείται και μέρος του λίπους από τις αποθήκες της.

 

Όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας συμφωνούν ότι ο θηλασμός των παιδιών καλό είναι να γίνεται αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του και αν είναι δυνατόν έως και τα 1 ή 2 χρόνια τους ή όσο το επιθυμούν παιδί και μητέρα.

 

Δυστυχώς όμως κάτι που είναι στη φύση μας, τόσο φυσιολογικό και ενστικτώδες, μπορεί να γίνει αρκετά πολύπλοκο και δυσάρεστο. Οι γονείς συχνά έρχονται σε διάφορα διλλήματα σχετικά με τον θηλασμό και για το αν αυτό που κάνουν για το μωρό τους είναι ό,τι καλύτερο. Λίγο η παραπληροφόρηση ορισμένων επαγγελματιών υγείας, λίγο το άγχος (των νέων ειδικά) μητέρων και λίγο η επιρροή του μη σωστά ενημερωμένου συγγενικού ή φιλικού περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος, μη σωστές πρακτικές, μειωμένη παραγωγή και τέλος διακοπή του θηλασμού.
Ακολουθούν μικρές συμβουλές που μπορεί να είναι κρίσιμες ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό καθώς για διατροφικές συμβουλές για την θηλάζουσα μητέρα.
1. Ιδανικά ο θηλασμός θα πρέπει να ξεκινήσει το πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό και το βρέφος να μένει μαζί με την μητέρα συνέχεια (rooming-in), ενώ παράλληλα να εφαρμόζεται και η τεχνική δέρμα με δέρμα (skin to skin).
2. Να μη δίνονται πιπίλες στα μωρά που θηλάζουν
3. Στο βρέφος να δίνεται μόνο μητρικό γάλα, ούτε υγρά ούτε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος (εκτός και αν υπάρχει ιατρικός λόγος και σε αυτές τις περιπτώσεις να χρησιμοποιείται σύριγγα ή ειδικό κυπελάκι)
4. Ο θηλασμός να είναι ελεύθερος και απεριόριστος (όσο συχνά και για όση ώρα θέλει το βρέφος, χωρίς «πρόγραμμα»)
5. Η μητέρα να ξεκουράζεται και να κοιμάται όσο μπορεί.
Όσον αφορά την διατροφή της μητέρας, ενώ παλιότερα οι οδηγίες επικεντρώνονταν περισσότερο στις απαγορεύσεις κάποιον τροφών, τα καινούρια δεδομένα δείχνουν ότι μια θηλάζουσα μητέρα μπορεί να τρώει άφοβα τα πάντα και να αποκλείει από το διαιτολόγιο της μόνο τις τροφές που (δοκιμάζοντας επανειλημμένα) δείχνουν να ενοχλούν το μωρό. Μέσα από τη διατροφή της μητέρας το μωρό γεύεται όλες της τροφές και εξοικειώνεται με αυτές. Το αλκοόλ καλό είναι να αποφεύγεται εντελώς, ενώ ο καφές καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο και να μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι τον επόμενο θηλασμό. Τα γαλακτοκομικά μπορεί να χρειαστεί να αποκλειστούν, μόνο όμως σε περίπτωση αλλεργίας του μωρού στην πρωτεΐνη αγελάδας. Ενώ καλό είναι η μητέρα να εντάσσει συχνά στη διατροφή της ψάρι, φρούτα και λαχανικά μιας και τα ωφέλημα στοιχεία τους περνούν στο μητρικό γάλα. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να ενυδατώνεται αρκετά πίνοντας συχνά νερό μέσα στην ημέρα.
Όσο αφορά το αδυνάτισμα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια έως και 0,5 κιλού/εβδομάδα τρώγοντας υγιεινά, ποικιλία τροφίμων, προσέχοντας όμως τις ποσότητες του φαγητού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθούνται στερητικές δίαιτες αδυνατίσματος, ωστόσο καλό είναι η θηλάζουσα μητέρα να αποφεύγει τα πολλά γλυκά και να ακολουθεί μια μέτριας έντασης άσκηση.

 

photo© unknow